Diabetes ontstaat niet van de ene op de andere dag. Diabetes wordt gemiddeld pas na zeven jaar (Type 2) gediagnosticeerd. Tot die diagnose kan er echter wel al schade optreden aan aderen, nieren of ogen. Het is daarom belangrijk om heel nauwkeurig op mogelijke symptomen te letten: vermoeidheid, veel dorst, vaak naar het toilet moeten, soms duizelig zijn en gewichtsverlies zijn typische aanwijzingen voor een mogelijke diabetesaandoening.
Uw arts stelt een definitieve diagnose na controle van de bloedglucose. Mocht u diabetes hebben dan worden ogen, voeten, nieren en bloedwaarden onderzocht om te kijken of er mogelijk al sprake is van gevolgletsel.
Het kan zijn dat u redelijk onverwacht te horen krijgt dat u diabetes heeft. De diagnose kan veel vragen oproepen. Als u weet dat u diabetes heeft zal u uw leven op een aantal punten moeten aanpassen. De impact verschilt van persoon tot persoon. Denk hierbij aan het innemen van medicatie (tabletten of misschien insuline), het aanpassen van voeding en het letten op een gezonde levensstijl. Niet elke persoon met diabetes kan zich meteen goed aanpassen aan de nieuwe levensomstandigheden. De een heeft meer moeite met de dagelijkse uitdagingen van diabetes dan de ander.
De reactie op de diagnose is per persoon verschillend. Er zijn mensen die ermee om kunnen gaan en diabetes snel in hun dagelijkse leven integreren. Anderen gaan intensief op zoek naar meer informatie over het leven met diabetes. En voor anderen geldt weer dat ze de kwestie verdringen, omdat de omgang met de ziekte psychisch zwaar is of het meten van de bloedglucose of het prikken van insuline problemen oplevert.
Diabetes is een ziekte waar veel bij komt kijken. Meer kennis geeft meer inzicht en om die reden is het nuttig om informatie in te winnen. Bijvoorbeeld over de wijze waarop het eigen lichaam op verschillende levensmiddelen (en hoeveelheden) reageert? Hoe regelmatig de bloedglucose gemeten moet worden en in welke buitengewone situaties voorzichtigheid geboden is (denk aan autorijden). Maar denk ook aan beweging en in welke vorm beweging het beste voor de gezondheid is. Veel van deze prangende vragen kunnen worden gesteld aan uw behandelaar (huisarts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige). Diabetes betekent uiteindelijk echter ook altijd verantwoordelijkheid en zelfdiscipline: een gezonde levensstijl hanteren, vruchtensap of suiker meenemen voor noodgevallen (lage bloedglucose) en weten in welke mate alcohol gedronken mag worden.
Diabetes is wereldwijd verspreid, vooral in westelijke industrielanden. Ook in Nederland hebben veel mensen diabetes: naar schatting meer dan een miljoen mensen. Veel mensen weten niet dat ze diabetes hebben. Dit komt omdat het gemiddeld zeven jaar duurt voordat diabetes (Type 2) gediagnosticeerd wordt.
Mensen met diabetes kunnen voor advies, hulp en discussies niet alleen terecht bij hun medische zorgverlener, maar kunnen ook denken aan de Diabetesvereniging Nederland of het Diabetes Fonds.
Wie meer kennis wil opdoen, kan op internet talrijke publicaties rondom diabetes vinden. In de diabetesliteratuur is alles behandeld, van voeding (recepten en tips) tot beweging en wetenschappelijke onderwerpen. Wie in contact wil komen met andere mensen met diabetes, kan zelfhulpgroepen vinden via bijvoorbeeld de Diabetesvereniging.
Zie hieronder een aantal organisaties die zich inzetten voor mensen met diabetes.
Ascensia, CONTOUR, Second-Chance zijn handelsmerken van Ascensia Diabetes Care Holdings AG. Apple en het Apple-logo zijn in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. App Store is een service van Apple Inc. Het Bluetooth-woordmerk en de Bluetooth-logo's zijn handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en elk gebruik van betrokken merk hierin onder licentie. Google Play is een handelsmerk van Google Inc.