close

Ketonen en diabetes

Wat zijn ketonen?

Ketonen worden gevormd wanneer het lichaam een deel van zijn eigen vet verbrandt. Uw lichaam verbrandt vet als het niet genoeg glucose kan krijgen voor de energievoorziening. Wanneer het lichaam te veel vet te snel verbrandt, kunnen er ketonen in uw bloed aanwezig zijn. Ketonen komen vanuit de bloedstroom in de urine terecht.

Waarom zou mijn lichaam moeite hebben om suiker te gebruiken?

Suiker is de eerste bron die het lichaam verbrandt om energie te verkrijgen. Om de suiker van uw bloedstroom naar uw lichaamscellen te verplaatsen waar energie nodig is, heeft uw lichaam insuline nodig. Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt in de pancreas. Indien er te weinig of geen insuline aanwezig is in de bloedstroom om de suiker naar de cellen te brengen, dan zoekt het lichaam naar andere bronnen van energie. Wanneer het lichaam opgeslagen vet verbrandt dan stapelen ketonen zich op in het lichaam. Teveel ketonen in het bloed kan leiden tot een ernstig probleem, namelijk ketoacidose. Zonder behandeling kan dit leiden tot coma en zelfs de dood.

Wie moet er op ketonen testen?

Mensen met type 1 diabetes gaan makkelijker ketonen ontwikkelen dan mensen met type 2 diabetes. Iedereen met type 1 diabetes zou op ketonen in de urine moeten testen. Mensen met type 2 diabetes zouden in principe minder problemen hebben met ketonen maar iedereen zou zich bewust moeten zijn van de waarschuwingssignalen van het lichaam en wanneer gecontroleerd dient te worden. Zowel het testen van glucose alsook het testen van ketonen is zeer belangrijk. Vindt u ketonen in uw urine dan is dat een teken van eventuele problemen. Het testen van ketonen wordt vaak aangeraden aan mensen met diabetes (type 1 en 2) die zwanger zijn en bij kinderen.

Wanneer dien ik te testen op ketonen in mijn urine?

Uw zorgverlener kan u vertellen wanneer u het beste op ketonen kunt testen. Bijvoorbeeld wanneer:

  • Uw glucosewaarde 14 mmol/l of hoger is.
  • U ziek bent (zelfs gewone verkoudheid) want ook ziekte kan ketonen met zich meebrengen.
  • U moet braken of diarree heeft.
  • U gestresst bent of van streek bent door iets.
  • U zwanger bent.

Hoe test ik ketonen in mijn urine?

Testen van ketonen in uw urine is zeer gemakkelijk. U kunt gebruik maken van urineteststrips. De teststrip wordt eenvoudig ondergedompeld in een urinestraal. Indien de kleur van uw strip wijzigt dan heeft u mogelijk ketonen in uw urine. U kunt deze strips verkrijgen bij uw apotheker. De strips zijn lichtgevoelig dus is het aan te raden om deze te bewaren met gesloten deksel. Voor u testen uitvoert dient u de vervaldatum te controleren. Gebruik nooit vervallen strips.


Ascensia Diabetes Care
De fabrikant die u van CONTOUR® producten voorziet gaat verder onder een nieuwe naam: Ascensia Diabetes Care

Laatste update: 05-01-2016 © Copyright 2016 Ascensia Diabetes Care Holdings AGBayers nieuwe CONTOUR®XT glucosemeter. Zeer eenvoudig in gebruik. Unieke, multi-pulse technologie test iedere druppel bloed 7 keer

De CONTOUR® XT meter maakt gebruik van de CONTOUR® NEXT teststrips.