close

Diabetes en Zwangerschap

Ondanks dat diabetes de zwangerschapsperiode moeilijker maakt kunt u absoluut gewoon een gezonde baby krijgen. Vrouwen die al diabetes hebben dienen het met hun zorgverlener te bespreken en speciale voorzorgsmaatregelen te nemen voor, tijdens en na de zwangerschap. Andere vrouwen kunnen pas de diagnose krijgen tijdens hun zwangerschap. Zwangerschapsdiabetes houdt in dat er speciale maatregelen genomen moeten worden. Om een aantal antwoorden te vinden op vragen die u wellicht nu al heeft kunt u hieronder nuttige informatie terugvinden.

Diabetes en zwangerschap

Indien u diabetes heeft en u hebt zwangerschapsplannen, of u bent al zwanger, dan is het onder controle houden van uw glucose belangrijker dan ooit tevoren. Voor, tijdens en na uw zwangerschap zult u zeer frequent uw glucosespiegels dienen te controleren en de resultaten nauwkeurig bij te houden. Vraag uw zorgteam u te helpen om een gezond voedings- en bewegingsplan op te stellen om tijdens uw zwangerschap uw insuline in evenwicht te houden. Wanneer u zwanger bent, kunnen hoge bloedglucosewaarden leiden tot een hoger gewicht van uw baby en aldus een moeilijkere bevalling. Om uw baby te beschermen is het onder controle krijgen van uw glucose dus uitermate belangrijk.

Extra hulp

Iedere moeder-in-wording heeft hulp nodig en dat is zelfs nog belangrijker voor moeders in blijde verwachting met diabetes. Daarom dient u tijdens uw zwangerschap een uitgebreid zorgteam samen te stellen: uw huisarts, uw verloskundige en/of gynaecoloog, uw zorgverlener en een diëtist(e) gespecialiseerd in zwangerschapsvoeding kunnen u beter helpen tijdens uw zwangerschap. Een pediater of kinderarts of zelfs een neonatoloog (voor vroeggeborenen), of een endocrinoloog kunnen uw baby dan verder helpen na de bevalling. De veranderingen die zich voordoen in uw lichaam tijdens zwangerschap zullen uw glucose beïnvloeden, het is belangrijk dat u regelmatig test. Uw diabetes onder controle houden lijkt misschien veel werk en energie te vragen, maar het correct opvolgen zal de gezondheid van uw baby ten goede komen. Tijdens uw zwangerschap zal uw zorgteam u misschien aanraden om uw behandelingsschema aan te passen (insuline, medicatie, dieet, beweging, ...). Het is belangrijk om te luisteren naar uw lichaam en uw gevoel te bespreken met uw zorgteam. Tijdens de bevalling, zullen zowel uw baby als uzelf extra aandacht en verzorging krijgen van uw zorgteam om ervoor te zorgen dat uw glucosewaarden onder controle blijven. Tijdens de zwangerschap zal uw insulinebehoefte misschien toenemen maar tijdens de bevalling zal deze verminderen. Lezen van boeken over de bevalling of les volgen in deze materie is een goede manier om u voor te bereiden.

Moederschap

Herstellen van een zwangerschap en bevalling kan uw controle over uw glucose moeilijker maken en zelfs al heeft u uw handen vol met het verzorgen van uw baby, dan nog is het zeer belangrijk om uzelf te verzorgen. Blijf testen en resultaten noteren, behoud uw voedingsplan en sport of beweging zodat uw glucosewaarden gestabiliseerd blijven.


Ascensia Diabetes Care
De fabrikant die u van CONTOUR® producten voorziet gaat verder onder een nieuwe naam: Ascensia Diabetes Care

Laatste update: 05-01-2016 © Copyright 2016 Ascensia Diabetes Care Holdings AGBayers nieuwe CONTOUR®XT glucosemeter. Zeer eenvoudig in gebruik. Unieke, multi-pulse technologie test iedere druppel bloed 7 keer

De CONTOUR® XT meter maakt gebruik van de CONTOUR® NEXT teststrips.