close

Voetverzorging bij diabetes

Leven met diabetes betekent dat het nog belangrijker is om aandacht te schenken aan uw persoonlijke behoefte op het gebied van uw gezondheid. Dit geldt in het bijzonder voor de verzorging van uw voeten. Mensen met diabetes kunnen sneller problemen krijgen met een slechte bloedcirculatie of een verminderd gevoel in de voeten.

Dit kan leiden tot een variëteit aan voetproblemen waaronder droge huid, gebarsten hielen, sterke eeltvorming, veranderingen in de vorm van de voet en huidzweren. Het goede nieuws is dat u deze problemen kunt verminderen of zelfs voorkomen als u eenmaal weet hoe u uw voeten moet verzorgen. Een slechte bloedcirculatie heeft tot gevolg dat er minder zuurstof de cellen in de voeten bereikt. Als dit gebeurt, kunt u veranderingen in de nagelgroei, pijnlijke zweren op de voeten en een tragere genezing bemerken.

Bij sommige mensen met diabetes treedt er een zenuwbeschadiging in de voeten op, die gevoelsproblemen geeft. Dit is doorgaans het gevolg van een slechte bloedglucoseregulering gedurende een langere periode. Verlies van de zenuwfunctie betekent dat uw voeten niet of nauwelijks gevoelig zijn voor temperatuur, druk of pijn. Als uw voeten te heet worden, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van een kruik of in heet badwater, kunt u zonder het te voelen brandwonden aan uw voeten oplopen.

Mogelijk voelt u niet dat er verwondingen zoals blaren ontstaan als uw schoenen te strak zitten of te klein zijn. Misschien voelt u niets als u op een scherp voorwerp trapt. Dit verlies van gevoel maakt de huid van de voeten kwetsbaar en er kan beschadiging optreden zonder dat u zich ervan bewust bent.

Uw voeten controleren:

 • Controleer uw voeten dagelijks. Vergeet niet de boven- en onderkant van de voet en de ruimte tussen de tenen. Als u problemen hebt met bukken, gebruik dan een spiegel om de onderkant van uw voeten te onderzoeken of vraag iemand om u te helpen.
 • Bekijk uw voeten bij een goede verlichting. Een goed moment om dit te doen is na het nemen van een bad of na het douchen.
 • Let op veranderingen. Let op snijwondjes, schrammen, blaren, eeltplekken, likdoorns, ingegroeide teennagels of tekenen van infectie. Kijk ook of u witte, vochtige, gerimpelde huid ziet, vooral tussen de tenen.
 • Onderzoek uw voeten op huidgedeelten die warmer zijn. Warme plekken kunnen op de aanwezigheid van een onderliggende infectie of ontsteking wijzen. Bij zenuwbeschadiging in uw voet voelt u mogelijk weinig of geen pijn om u op deze problemen opmerkzaam te maken.

Uw zorgverlener kan dergelijke vragen direct beantwoorden.

Baden:

Houd uw voeten schoon. Was ze dagelijks met een zacht warm washandje en een milde zeep. Controleer de watertemperatuur met uw pols of elleboog om te voorkomen dat het water te heet is en u uw voeten verbrandt.

 • Week uw voeten niet in water of andere vloeistoffen. Door weken droogt uw huid nog meer uit.
 • Droog uw voeten af met een zachte handdoek. Wrijf de huid tussen de tenen goed droog.
 • Breng na elke wasbeurt een lotion aan op de boven- en onderkant van uw voeten. Een milde, ongeparfumeerde hand- en bodylotion helpt tegen een droge huid.

Sokken, panty's en kousen:

Trek elke dag schone sokken/kousen aan. Deze moeten goed passen, ze mogen niet te strak en ook niet te los zitten. Een sok die bestaat uit minimaal 80% katoen of wol absorbeert de transpiratie het beste en laat de huid ademen. Draag liever geen sokken of kousen waarin nylon is verwerkt. Sokken moeten goed passen en mogen geen strakzittend elastiek bevatten, vooral bovenaan. Vermijd sokken met grote naden, of draag sokken met naden naar buiten.

Schoenen:

 • Loop nooit op blote voeten. Draag altijd sokken en schoenen om uw voeten te beschermen en te ondersteunen. Schud uw schoenen altijd leeg en voel of er geen steentjes of ruwe plekken in de schoenen zitten waaraan u uw voeten kunt bezeren. Trek daarna pas uw schoenen aan. Het is een goed idee om een paar slippers naast uw bed te neer te zetten voor het geval u 's nachts moet opstaan. U kunt deze dan gemakkelijk aantrekken.
 • Goede schoenen zijn belangrijk. Schoenen moeten een dikke, flexibele zool en een gesloten neus en hiel hebben. De neus moet breed zijn en diep genoeg voor uw tenen. Draag liever geen puntschoenen. Een gespecialiseerde schoenwinkel levert ook schoenen in verschillende breedtematen. In de voering van de schoenen mogen geen ribbels, vouwen of naden zitten. Schoenen met een verstelbare sluiting hebben de voorkeur.
 • Ga naar de winkel voor schoenen wanneer uw voeten het meest zijn opgezet, liever 's middags dan 's ochtends vroeg. Draag geen schoenen die te strak zitten of knellen. Als u nieuwe schoenen gaat kopen en uw voeten gevoelloos zijn, teken dan de omtrek van beide voeten op stevig papier en knip deze uit. Leg de omtrek in de schoenen die u van plan bent te kopen zodat u kunt bepalen of ze passen.
 • Draag nieuwe schoenen in het begin slechts gedurende korte tijd (maximum 1 tot 2 uur per dag) en controleer uw voeten na het uittrekken van de schoenen op oneffenheden, rode plekken die kunnen wijzen op een probleemgebied.

Bloedglucosebeheer

Door uw bloedglucosewaarde nabij de normale waarde (4-8 mmol/l) te houden, kunt u het risico op het ontstaan van complicaties verkleinen. Als u eenmaal verwondingen aan uw voeten heeft, is het op peil houden van uw bloedglucosewaarde noodzakelijk voor de genezing ervan.

Professionele voetverzorging

Uw voeten hebben regelmatig zorg nodig. Zorg ervoor dat uw arts, praktijkverpleegkundige of diabetesverpleegkundige bij elk bezoek uw voeten controleert. Raadpleeg altijd een medisch deskundige bij de eerste tekenen van een probleem. Podotherapeuten zijn medisch deskundigen die zijn gespecialiseerd in de zorg voor en de behandeling van uw voeten. Deze specialisten kunnen uw voetproblemen behandelen of speciale schoenen of inlegzolen aanmeten als u die nodig hebt.


Ascensia Diabetes Care
De fabrikant die u van CONTOUR® producten voorziet gaat verder onder een nieuwe naam: Ascensia Diabetes Care

Laatste update: 05-01-2016 © Copyright 2016 Ascensia Diabetes Care Holdings AGBayers nieuwe CONTOUR®XT glucosemeter. Zeer eenvoudig in gebruik. Unieke, multi-pulse technologie test iedere druppel bloed 7 keer

De CONTOUR® XT meter maakt gebruik van de CONTOUR® NEXT teststrips.